Fakta Om Te

Svart Te
Svarta teer är oxiderade, vilket ger tebladen sin mörka färg och karakteristiska smak.
 
Det svarta teet produceras framförallt i Sri Lanka, Indien och Kina. I Sri Lanka och Indien används ofta den indiska varianten av tebusken som heter Camellia sinensis assamica. I Kina heter tebusken Camellia sinensis.

Några välkända svarta teer:
Sri Lanka: Ceylon
Indien: Assam (kraftigt och mörkt), Darjeeling (ljusare och lättare)
Kina: T.ex. Keemun, Yunnan, Lapsang Souchong (rökt)

Rött Te (Rooibos) 
Rooiboste, även kallat rött te, framställs både av bladen och stammen från rooibosbusken som heter Aspalathus linearis på latin. Rooiboste härstammar alltså inte från teplantan och bör därför mer korrekt kallas örtte. Teet har en mild fruktig smak (nypon).
 
Rooiboste produceras endast i Sydafrika och får sin röda färg på grund av att det genomgår en fermenteringsprocess, vilket innebär att det endast delvis oxideras.

Grönt Te 
Grönt te är, till skillnad från svart, inte oxiderat. Det gör att tebladen i högre grad behåller sin naturliga, vegetabliska smak.
 
De största producenterna av grönt te är Kina och Japan. Metoderna för framställning är traditionellt olika mellan länderna vilket ger teet olika karaktärer. I Kina slängs teet i på stora pannor och torrkokas (rostas). I Japan ångas teet, vilket medför att teet får en helt annan smak, en aning gräsigare ton.

Några välkända gröna teer:
Kina: T.ex. Formosa Chun Mee och Gunpowder
Japan: T.ex. Sencha

Vitt Te
För att få vitt te plockar man endast de vita tebladsknopparna och de små späda, silverfärgade bladskotten. De fina skotten plockas förhand en gång om året, under våren och torkas sedan genast varsamt. Det får varken hettas upp, valsas eller oxideras utan knopparna behålls hela och ger en svagt blommig doft.

Det vita teets utsökta smak och tebladens nästan ömtåliga utseende gör att teet uppfattas som extra elegant, och det är mycket riktigt ett exklusivt te som är mycket eftertraktat bland tekännare. 

Örter och frukblandningar
Ört-teer och fruktinfusioner är egentligen alla typer av blandningar som inte innehåller te eller Rooibos. Det kan vara örtblandningar du plockat i din egna trädgård eller torkade frukter och blommor. 

De här blandningarna är ofta helt fria från koffein och tanniner, vilket gör dem extra lämpliga att dricka på eftermiddag/kväll samt att de inte blir beska om man råka brygga dem för länge. De är väldigt populära att använda till iste, testa att brygga i kallt vatten över natten!

Är Te Nyttigt?
Ja! Svart och grönt te är bra för hälsan då teplantans blad är fulla av antioxidanter och mineraler.

De gröna teerna innehåller dock mer nyttiga ämnen än de svarta, eftersom en del av näringsämnena förstörs i oxideringsprocessen för svart te.

Även rooiboste innehåller antioxidanter och mineraler och även vitaminer. Rooibos sägs lindra besvär som allergier, astma, kolik, hösnuva och hudproblem. Det har även en rogivande effekt och ska vara bra mot sömnsvårigheter.

Rooibos innehåller inte något tein (koffein) och kan med fördel drickas på kvällen.

Förvaring 
Te är känsligt och kan lätt tappa eller ändra sin smak om det förvaras på fel sätt.
tänk därför på följande för att ditt te ska hålla så länge som möjligt:
 
Förvara teet mörkt och svalt, men inte i kylskåp.

Använd helst ett förvaringskärl som är lufttätt.

Förvaras te för länge i en papperspåse absorberas aromen av papperet och teet tappar sin smak.

Plåtburkar är bra förvaringskärl, men även glasburkar fungerar bra om de förvaras mörkt.

Bryggtider och temperaturer
Grönt te:

Bryggs vid ca 70-85 ºC, låt dra 2-3 minuter 

Oolong te:

Bryggs vid 70-85 ºC, låt dra ca 2-4 minuter 

Svart te:

Bryggs vid 95-100 ºC, låt dra 3-5 minuter 

Vitt te:

Bryggs vid ca 75 ºC, låt dra ca 3-10 minuter 

Matcha te:

Bryggs vid 60-70 ºC. Matcha är ett pulver som vispas ut och dricks. 

Rött, Rooibos te:

Bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.

Tillagd i varukorgen